Antikken omkring Antalya

Historiske seværdigheder omkring Alanya, Belek og Antalya
–  stort set ordnet efter afstand fra Alanya og/eller Belek og alle inden for for relativ kort køreafstand

Tekst og fotos: Karsten Duus – karsten@duus.dk – www.duus.dk

 

Se også: Fotoserier fra historiske steder i Tyrkiet

 

Historiske håndtag – anatolske kulturer

Stenalder, jægere og samlere: 200.000-8.000 f.Kr. *** Karain-grotten nord for Antalya (en af verdens ældst beboede grotter) og *** Göbekli Tepe -verdens ældste tempelkompleks. (ved Sanli Urfa i det østlige Tyrkiet)
Tidlig agerbrugskultur 8000- f.Kr. *** Catal Höyük ved Konya (en af verdens tidligste landsbyer)
Første højkulturer 3.000- f.Kr.:
Hattitisk/Hittittisk kultur 2200- f.Kr.(**Hattusas øst for Ankara og kultur knyttet til Antalyas og Anamurs tidligste historie) parallelt med den Mesopotanske (assyriske), den minoiske kultur (Kreta) og ikke mindst den egyptiske højkultur
Frygere 1200- Kong Midas -696 f.Kr.
Lydere 1100- Kong Krøsus -546 f.Kr. ** Sardis ved Izmir og ***Termessos ved Antalya.
Grækere 800- f.Kr. *** Side
Persere 600- f.Kr. Anamur ved Silifke
Lykere 450- f.Kr. **Xanthos og **Letoon ved Kalkan vest for Antalya
Alexander den Store -d.323 f.Kr. Hellinisme 350- f.Kr. *** Perge ved Antalya (hellenistisk indgangsport)
Romere 200- f.Kr. *** Aspendos    ved Serik/Belek  / Perge  / Side  og stort set alle antikke byer i området
Byzantinere 330 – 1453 *** Aya Sofia og Theodosius’ mur, Istanbul og stort set alle antikke byer i området f.eks. ** Syedra øst for Alanya.
Korsfarere 1095- ***Anamur øst for Gazipasa
Arabisk invasion – Ummayader og abassider 600-
Seldjukere 1071 – 1299 ***Borghøjen i Alanya og **Alarahan, vest for Alanya (Konya er hovedstaden)
Osmannere 1299 – 1922.  De fleste af områdets ældre moskeer (Konstantinopel/Istanbul er hovedstaden)

 

Generelt om bygningshistorien

Efterfølgende kulturer ødelægger/omdanner/videreudbygger tidligere kulturers bygninger. Religiøse bygninger er særligt udsatte for nedrivning, medens borge og byer der har en funktion for den nye kultur, bevares og videreudvikles.
Byer der taber funktion bliver stenbrud for eftertiden og mange antikke byer og historiske bygningsværker er derfor ødelagte.

Naturkræfterne har også spillet en rolle. Tyrkiet ligger i et markant jordskælvsområde og store jordskælv har gang på gang udløst ødelæggelser og er givet vis grunden til, at mange tidligere storbyer også inden den muslimske invasion mister deres betydning. Man har ikke orket at genopbygge og det man mange steder kigger på efterlader meget til fantasien! Arkæologer og historikere fremmer dog forståelsen med oversigtstavler, guider og moderne rekonstruktioner: Aspendos teater, Perges søjlegader og Alarahans mure er f.eks. resultater af genopbygning.
Områdets antikke byer er domineret af byggerier fra den romerske og efterfølgende byzantinske periode og tidligere perioder er overlejet og skjult af disse byggeperioder. Men det er ikke så ringe endda – arkitekturhistorisk er “sten fra 100-600-tallet” vel altid interessante. Og området omkring Alanya er spækket med ruinkomplekser der i en dansk sammenhæng ville være 5 stjernede seværdigheder. Det kan måske undre, at mange af områdets antikke storbyer klinger af efter den byzantinske periode – dvs. samtidig med de arabiske angreb fra ca. 600-tallet og totalt med Seldjukkernes erobring og dominans fra 1100-tallets begyndelse. Årsagerne ligger givetvis i noget religiøst, men måske også i det forhold, at en romersk by helt fysisk repræsenterede en religiøs og politisk struktur der ikke var brugbar for et muslimsk samfund. Dertil kommer økonomiske og handelsmæssige forhold: Den antikke periode var gennemsyret af handel først mellem selvstændige bystater senere indenfor det mægtige romerske rige. Den muslimske invasion ændrede dette mønster, handelspartnere og handelsruter forandredes radikalt og en tidligere antik storby kunne meget miste sit økonomiske grundlag.

 

Området i Antikken

Pamfylien er den græske/romerske betegnelse for det kystnære landskab der i i dag afgrænses af Antalya i vest og Alanya i øst. Yderligere mod øst lå Kilikien mod vest Lykien og nord for Pisidia/Galatia. De fleste af de nedennævnte lokaliteter ligger i Pamfylien.

 

Kristendom

Området er centralt for den tidlige kristendom fordi det er i Kilikien (byen Tarsus) at apostlen Paulus fødes og det er “gennem” Pamfylien alle hans rejser går, bl.a. med Perge som en af opholdsbyerne og ofte på sin vej mod Antiokia Pisidia, 150 km nord for Antalya, hvor han efter sigende kom tre gange.
Det Østromerske riges overgang til kristendommen i 300 tallet betyder, at det er i Anatolien vi finder nogle af de tidligste kristne kirker, og i stort set alle de nedennævnte lokaliteter finder man spor af kirker.
Peters Kirke i det nuværende Antakaya, det tidligere Antiokia, i det sydøstlige Middelhavs-hjørne af Tyrkiet – regnes for den første kirke i Kristendommen! – og Istanbul/Konstantinobel, Efesos, Nikea, Sanli Urfa og mange andre byer og steder i Anatolien/Tyrkiet er helt centrale lokaliteter for den tidlige Kristendom.

 

 

Navn, afstand, lokalisering Beskrivelse
Alanya borghøj
Følg skiltning mod “Kale” (borg).

*** Imponerende fortrinsvist seldjuksk befæstningsanlæg, dog med romerske og byzantiske spor bla. lille kirke midt i borganlægget, og en fantastisk udsigt over Alanya. Borgmæssigt er den lavere liggende **Ehmedek befæstning et besøg værd og ligeledes den nærved liggende Suleymaniye moske. Skønt roligt sted. På vej ned bør man besøge en af udsigtsrestauranterne der peger ind mod Alanyas bymidte.Wiki

Fotoserie

Alanyas arkæologiske museum
Nær opkørslen til borgen

* Lille overskueligt museum, der giver et indtryk af områdets kulturhistorie og som sådan er en god indgang til “historiske ekspeditioner”Wiki

Hamaxia
6 km vest for Alanya
Find landsbyen Elikesik i forbjergene og følg grusvej mod toppen. Ingen skiltning.

* Svært tilgængeligt ruinkompleks, muligvis tilbage fra Alexanders tid. Fin udsigt over Alanya og borghøjen. Markus Antonius skænker området til selveste Kleopatra (jf.  “Kleopatra-stranden” vest for Alanya).
Ikke mange sten at kigge på – og svære at finde – men stedet egner sig godt for en spændende ekspedition med flotte udsigter og med spørgsmålet: “finder vi stedet?”.
Wiki

Syedra
20 km øst for Alanya
Stejl jordvej op fra kystvejen mod Gazipasa – der ender i nyanlagt parkeringsplads – smal sti yderligere op til ruinerne. Kig efter skiltet..

** Nærmeste rimeligt bevarede antikke by i nærheden af Alanya. Romersk, og med fornemt besøg: Pompejus, dog med en rasende Cæsar-sk hær i hælene. Byen er rimeligt ødelagt – men der er rester af de typiske romerske bygningsværker og en flot søjlegade (agora?) med væltede søjler. Udsigten er imponerende. Sørøveri har præget hele kyststrækningen mellem Antalya og Anamur. Og Syedra har tilsyneladende haft en forsvarsfunktion i denne sammenhæng.Wiki

Fotoserie

Iotape
30 km øst for Alanya. 5 km vest for Gazipasa. Følg kystvejen. Dårlig skiltning.

* Romersk/byzantinsk ruinkompleks der i sær er besøg-værdigt ved sin placering på nogle klippefremspring der omgiver en lille havbugt, der har fungeret som en naturlig havn både for grækere, romere og sørøvere. Man kan kravle ned til stranden og opleve en sand Middelhavs bade-idyl. Nær ved er der en god restaurant med egen (bredere) strand.Wiki

Anamur
130 km øst for Alanya
Nu kører man ind i Killiciens bjerge og vejen slynger sig faretruende og spektakulært langs middelhavet og ofte i betydelig højde. Gravkøerne er dog i gang, så snart er hele vejen 4 sporet. Og både Anamur og Silifke kan blive mål for en  dagstur fra Alanya.

*** Meget gammel antik by og 5 km derfra imponerende middelalderborg (Mamure borg)
Byen er grundlagt af fønikerne og efterfølgende erobret af assyrere og hittitter, før den bliver en græsk og romersk grænseby med ryggen mod Kilikiens havnære bjerge. Som sådan er byen den ældste af de her nævnte byer.
Mamure Borg opfylder enhver drengedrøm om scenen for “røvere og soldater”. Den er grundlagt af romerne, men også korsfarerne var her, og borgen har senere være et seldjuksk og osmannisk bastion helt op til vor tid.Forsætter man mod øst når man Silifke, med byzantisk borg og udsigtsrestaurant. Og kirkeresterne for Thekla – kulten – kristendommens muligvis første kvindelige prædikant og Paulus’ medrejsende.I gennem Silifke løber floden Göksu hvori den tyske kejser Barbarossa druknede under det 3. korstog, altså meget langt fra Det Hellige Land. Herrens veje er uransaglige.Wiki

Alarahan

30 km vest for Alanya.
Tydelig skiltning.

** Karavansarai (Han) og gammel borg. Karavansaraiet, der blev brugt som handelsstation og kro for tidligere tiders handelsrejsende, er grundlagt under seldjukkerne. Bygningen er særdeles velbevaret/restaureret og fremstræder som et af de mest sammenhængende Han-er jeg har set. Alarahan ligger ved floden Alara der er et yndet spisested for områdets beboere. Vælg en af restauranterne længere oppe mod borgruinen og nyd en hel eftermiddag med flodsvømning og kølighed på flydende bord/sidde-miljøer. Der er (enkelte) fisk i floden og et put and take foran Alarahan.Wiki

Side

Nær Manavgat mellem Antalya og Alanya

30 km fra Belek

*** Stort græsk, hellenistisk, romersk, byzantinsk ruinkompleks. Tempel for Apollon ved kysten og andre templer indenfor bymurene. Stort set alle antikke funktionsbygninger: Teater, agora (central plads), nympheum (fontæne hvorfra “byfloden” kom igennem), bade, kollonade (handelsgade) m.fl.Man kan gratis gå rundt i og omkring komplekset – dog entre til teateret og Apollon Templet – men begge kan ses udefra.

Wiki

Fotoserie

Selucia

Kør af vejen mod Manavgat vandfaldene. Afvisning mod venstre. Dårlig vej.
30 km fra Belek

** Smukt placeret og “ukendt” kompleks, formodentlig bygget som forsvars/flugt by for Side. Flot udsigt over Side og Middelhavet. Turen værd…
Og når man er på de veje bør man fortsætte ad vejen forbi vandfaldene og op forbi de to dæmninger over floden. Fantastisk landskab – og den sidste dæmning giver mindelser om Hoover Dam i USA.. (sådan da..)Wiki   Fotoserie

Aspendos (Belkis)

80 km fra Alanya.
20 km fra Belek

*** Et must. Stort og fortsat fungerende teater – et af verdens bedst bevarede romerske teatre. Byhøj med nympheum (fontæne) og stor basilika (treskibet struktur som romerne bl.a. brugte som lager/handelshus – og som senere blev brugt i bl.a. kirkebygninger).
Akvadukt med tryktårne: Romerne udnyttede den fysiske lov om “forbundne kar” til at fastholde et givet vandniveau over store afstande. Eftersom romerne var i stand til at lave næsten lufttætte rør kunne de lade røret udgå fra f.eks. et bassin i 200 meters højde og lade det ende f.eks. 500 m væk i et nyt bassin, ligeledes i 200 meters højde. Sådan! Akvadukter er således ikke blot strukturer der hælder jævnt nedad over store afstande, de kan f.eks. også understøtte trykledninger. En akvadukt med to tryktårne er synlige nord for byhøjen. Og man kan køre helt op til det ene ved at køre øst om Aspendos højen.Romersk bro nær hovedvejen.I juni afholdes en opera og balletfestival. Verona kan godt gå hjem og lægge sig – i alt fald hvis man kombinerer pris og kvalitet. Vi har bla. set Tosca og Svanesøen – oplevelser for livet. Forestil dig at sidde i et teater fra år 100 – sammen med flere tusinde andre – under stjernehimlen og høre fantastisk musik – det fås ikke bedre. Kom i god tid – og udvælg dine pladser med omhu – husk siddeunderlag. Billetter kan købes på stedet, men tjek evt. turistkontoret i Alanya inden.Wiki

Fotoserie

Perge

Lige udenfor lufthavnen ved Antalya.
30 km fra Belek

*** Et must. Meget gammel bosættelse. Nu domineret af bygningsrester fra romersk tid. Datidig storby og Antalyas forgænger. Imponerede kollonadegade med handelsboder der ender i et Nympheum og med velbevarede “pools” for “byfloden”. Kæmpe Agora og imponerende badeanlæg hvor de underliggende varmekanaler (hypokaust) er synlige. Hellinistiske indgangstårne og meget meget mere.Wiki

Fotoserie

Antalyasarkæologiske museum

** Meget oplysende og moderne indrettet museum der rummer mange af de fund Antalya regionen er så rig på. Imponerende statuer og sarkofager fra Perge fylder en del. Men der er også informationer om udviklingen fra jægere og samlere, over agerbrugere til antikkens mennesker. Og møntinteresserede kan også få deres lyst styret. Aspendos var en af de første byer i verden til at slå mønt!Wiki

Termessos
I downtown Antalya følg vejen mod Burdur/Isparta (altså ikke den der går fra ved lufthavnen). I forbjergene kør mod Korkuteli (vej E87). Tydelig skiltning.

** Settingen giver 3 stjerner – men man skal også på en mindre vandretur for at nå op til byen.
Antik og i lange perioder selvstændig bjergby – koloniseret fra nord (frygere, lydere), der først relativt sent kommer under romersk overherredømme. Følelse af tidslomme. Jordskælvene der væltede det hele, har efterladt en by i ruiner, men hvor mange af de dekorerede byggesten og søjlerester fortsat putter sig i vegetationen. Se bl.a. de gamle sarkofager og klippegrave i byens nekropolis (gravplads).
Bjerggeder har det fint her – men sørg for at nå frem til byens teater.
Wiki

Fotoserie

Karain – grotten
I downtown Antalya følg vejen mod Burdur/Isparta (altså ikke den der går fra ved lufthavnen).
Efter forbjergene flader vejen ud og der er skiltning mod grotten. Men der er rimeligt langt fra hovedvejen til grotten.

*** Mennesket “oprindelse”. Kalkbjergene der omkranser sletten ved Antalya er fyldt med underjordiske floder der sammen med havet og almindelige floder, i kombination med landhævning, har dannet de huler/grotter – der gav husly til de tidligste stenaldermennesker (der fra Østafrika har bredt sig udover bl.a. det anatolske område). Karaingrotten er en af de ældst kendte menneskebeboede grotter i verden og der er fundet spor af mennesker der går mere end 100.000 år tilbage. Udgravninger i kulturlag i grotten har blotlagt en stort set uafbrudt bosættelse gennem 50.000 år. Neandertal-mennesket var her, det nuværende menneske (homo sapiens sapiens) var her og grotten er med sine drypstensformationer og moderne lyssætning i sig selv en rejse værd.Wiki

Fotoserie

www.duus.dk Portal til mine aktiviteter
Yderligere fotos fra Tyrkiet Foto-Out.dk F.eks. Tyrkiske Panoreringer
Nyttig bogguide Allan Huglstad, Alanya og omegn. Køb den!